Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Ze bezocht daar de steden Bamako en Gao en had als hoofdbestemming de VN-basis Camp Castor. In deze omgeving waar veiligheid absoluut voorop staat, onderzocht Shoshan hoe een militaire basis een katalysator zou kunnen zijn voor lokale ontwikkeling in plaats van een gesloten fort, door middel van een integrale ontwerpbenadering.

Na haar reisverslag kwamen vier militairen die betrokken waren bij diverse VN-missies aan het woord. Zij gaven inzicht in de manier waarop militaire basissen momenteel worden ontworpen. Soms laten ze veel afval achter, maar steeds vaker zijn ze ontworpen om weer helemaal te kunnen worden afgebroken en meegenomen. De benadering die Malkit voorstelt is nieuw en inspireert hen om op andere manieren na te denken. 

Het project is een vervolg van haar onderzoek als research fellow van Het Nieuwe Instituut waarmee ze zich de afgelopen jaren richtte op de vooruitstrevende wijze waarop juist Nederland invulling geeft aan VN-vredesoperaties. De Verenigde Naties spreekt zelfs van een ‘Leidraad Geïntegreerde Benadering’, waarbij Defense, Diplomacy, and Development met elkaar worden verbonden. Shoshan stelt voor hier een vierde ‘D’ aan toe te voegen: de D van Design. Op uitnodiging van Bert Koenders, Minister van Buitenlandse Zaken, presenteerde Malkit Shoshan in januari 2016 haar project BLUE: Island in Cities op het Hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York. Het onderzoek naar Camp Castor is een casestudy in het onderzoek dat Shoshan deze zomer zal presenteren tijdens de Biënnale Venetië onder de titel BLUE: Architectuur van VN Vredesmissies.

Deze avond werd gemodereerd door Maarten Kloos.

Meer informatie over BLUE: Architectuur van VN Vredesmissies

Malkit Shoshan

Malkit Shoshan is oprichter van de architectuurdenktank FAST The Foundation for Achieving Seamless Territory. Haar werk verkent de relaties tussen architectuur, planning, politiek en mensenrechten. Zij is auteur van het bekroonde boek Atlas of the Conflict. Israel-Palestine (2010), en het boek Village (2014). Als research-fellow bij Het Nieuwe Instituut ontwikkelde zij het onderzoek Drones and Honeycombs, een studie naar de hedendaagse architectuur en landschap van oorlog en vrede. Shoshan treedt op als curator Nederlands Paviljoen tijdens de Architectuur Biënnale Venetië (van 28 mei t/m 27 november 2016).

 

datum
07/04/2016
tijd
20:00 – 22:00
taal
Engels
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

 
BLUE: Architectuur van VN Vredesmissies
Malkit Shoshan
Moniker
Irma Boom

Dit project maakt deel uit van de programmalijn Internationaal en het dossier Biennales.

Malkit Shoshan presenteert haar onderzoek in het Nederlands Paviljoen tijdens de 15e Architectuurbiënnale Venetië 2016