Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

De presentatie in het Nederlands Paviljoen is gebaseerd op een casestudy van Camp Castor in Gao, Mali, waar de VN een vredesmissie uitvoert. De vredesoperatie vindt plaats in het woestijngebied van de Toeareg, door hun indigokleurige kleding ook wel ‘blauwe mannen’ genoemd en wordt uitgevoerd door de ‘VN blauwhelmen’.

BLUE presenteert een serie verhalen en voorstellen voor architectuur in conflictgebieden. Deze serie is tot stand gekomen op basis van gesprekken met militaire ingenieurs en architecten, antropologen en economen, activisten en beleidsmakers. De kleur blauw is daarbij opgevat als een metafoor voor de ontmoeting tussen de 'blauwe mannen' en de 'blauwhelmen'. Deze metafoor is tevens leidend voor ontwerper Irma Boom die daarmee een verbindende grafische laag voor de tentoonstelling ontwerpt.

Aan de tentoonstelling BLUE wordt bijgedragen door Arnon Grunberg, David Turnbull, Debra Solomon, Erella Grassiani, Joel van der Beek, Laura van Santen, LEVS architecten, Malkit Shoshan, Marcel Rot, Marion de Vos, Moussa Ag Assarid, Peter Chilson, Rob de Vos, Stichting Dogon Educatie, Studio Jonas Staal, Travis Bunt.

BLUE wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de Nederlandse Ambassade in Rome, Italië.

Programma opening

  • 11.30 uur Officiële opening door de Commandant der Strijdkrachten Generaal Tom Middendorp. Met speeches van onder andere curator Malkit Shoshan, de Directeur-generaal Cultuur en Media Marjan Hammersma, de Nederlandse ambassadeur in Rome Joep Wijnands en directeur Het Nieuwe Instituut Guus Beumer. 
  • 16.00 uur Optreden van Malinese rapper Master Soumy.
  • 17.00 uur Receptie.

De tentoonstelling BLUE: Architecture of UN Peacekeeping Missions  is geopend voor het publiek van 28 mei tot en met 27 november 2016.

 

Naar aanleiding van de opening van het Nederlands Paviljoen heeft de Commandant der Strijdkrachten Generaal Tom Middendorp een blog geschreven. Deze blog is hier terug te lezen.

datum
26/05/2016
tijd
11:30
taal
Engels
 
locatie

Dutch Pavilion, Giardini, Venice

 
BLUE: Architectuur van VN Vredesmissies
Malkit Shoshan
Moniker
Irma Boom

Dit project maakt deel uit van de programmalijn Internationaal en het dossier Biennales.

Malkit Shoshan presenteert haar onderzoek in het Nederlands Paviljoen tijdens de 15e Architectuurbiënnale Venetië 2016